Energetická efektívnosť v byte: Moderné technológie pre úsporu energie

Viete, koľko dnes stoja účty za energie? Dobrou správou je, že existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako môžete tieto náklady znížiť a zvýšiť energetickú účinnosť svojho bytu pomocou moderných technológií.

 

Inteligentné termostaty, LED osvetlenie, lepšia izolácia – to je len niekoľko inovácií, ktoré vám môžu pomôcť ušetriť veľké mesačné náklady na energie. V tomto článku vás oboznámime s najnovšími technológiami a nástrojmi určenými špeciálne pre bývanie v byte, ktoré môžu vážne zvýšiť energetickú účinnosť a ušetria vám peniaze.

 

Inteligentné termostaty pre energetickú efektívnosť

Inteligentné termostaty sú jedným z spôsobov, ako zvýšiť energetickú účinnosť vášho bytu a zároveň ušetriť peniaze. Tieto termostaty s podporou WiFi sa naučia vaše preferencie týkajúce sa vykurovania a chladenia a automaticky za vás upravia teplotu.

 

Programovateľné termostaty

Väčšinu inteligentných termostatov môžete naprogramovať na optimálne využívanie energie, keď ste mimo domu alebo spíte. V tom čase znížia teplotu v zime alebo zvýšia v lete, aby sa zabránilo vykurovaniu alebo chladeniu prázdneho priestoru. Štúdie ukazujú, že programovateľné termostaty môžu ušetriť až 10 % vašich účtov za energiu.

 

Geofencing

Mnohé inteligentné termostaty využívajú technológiu geofencing, ktorá zisťuje, kedy opúšťate dom a kedy sa vraciate domov. Hneď ako odídete, termostat sa prepne na energeticky úsporné nastavenia. Potom sa približne 30 minút pred vaším príchodom domov vráti na vami preferovanú teplotu, aby ste sa vrátili do príjemného priestoru.

 

Dalšie funkcie termostatov

Medzi ďalšie užitočné funkcie, ktoré ponúkajú mnohé inteligentné termostaty, patria:

  • Dotykový displej na jednoduché ovládanie teploty
  • Hlasové ovládanie prostredníctvom virtuálnych asistentov, ako je Alexa alebo Google Assistant
  • Upozornenia, ak vnútorná teplota dosiahne extrémne hodnoty
  • Mesačné správy o spotrebe energie, aby ste videli, koľko ste ušetrili

 

Úspora nákladov na osvetlenie pomocou LED žiaroviek

LED žiarovky sú jedným z najjednoduchších spôsobov, ako začať znižovať účty za energiu. V porovnaní so žiarovkami spotrebujú LED diódy zlomok energie, ale vydržia svietiť až 25-krát dlhšie. Prechodom na LED žiarovky v domácnosti môžete znížiť náklady na osvetlenie až o 80 % ročne. Ich dlhá životnosť znamená, že nebudete musieť často meniť žiarovky, čo vám ušetrí čas a starosti. LED diódy tiež produkujú veľmi málo tepla v porovnaní so žiarovkami, takže ich prevádzka je bezpečnejšia a v teplom počasí nezvyšujú vaše náklady na chladenie.

Rekuperácia a klimatizácia pre úsporu energií v byte

Rekuperácia tepla a účinná klimatizácia sú dva najlepšie spôsoby, ako zvýšiť energetickú účinnosť vášho bytu.

 

Vetranie s rekuperáciou a energeticky efektívne klimatizácie

Ventilačné systémy s rekuperáciou tepla zachytávajú teplo z odvádzaného vzduchu a používajú ho na ohrievanie čerstvého vzduchu prichádzajúceho do vášho domova. Ventilátor dokáže získať späť 60 až 90 % energie, ktorá by sa inak stratila vetraním. Počas zimy systém nasáva čerstvý vzduch, ohrieva ho teplom z vydýchaného vzduchu a rozvádza ho po celom vašom dome. V lete môže pomôcť ochladiť váš byt tým, že nasáva čerstvý, chladný vzduch a odvádza teplý vzduch z interiéru. HRV zabezpečuje stálu cirkuláciu čerstvého vzduchu, čo môže zlepšiť kvalitu vzduchu v interiéri a znížiť náklady na vykurovanie/chladenie.

 

Ak potrebujete chladiť svoj byt, vyberte si energeticky účinnú klimatizáciu. Novšie klimatizačné jednotky majú často aj ekologické chladivá s nižším potenciálom globálneho otepľovania.

 

Využívajte Slnečnú energiu pomocou solárnych panelov

Solárne panely sú jedným z najefektívnejších spôsobov využívania obnoviteľnej energie pre váš domov. Premenou slnečného svetla na elektrickú energiu môžu solárne panely poháňať vaše základné spotrebiče a znížiť vaše účty za energiu.

 

Prínosy solárnej energie

Medzi hlavné výhody inštalácie solárnych panelov patria:

  • Nižšie účty za energiu
  • Energetická nezávislosť.
  • Šetrné k životnému prostrediu.
  • Zvýšenie hodnoty domu.
  • Daňové stimuly.

Ostatné príspevky